Odhodao svoje

Posted by lec** on Monday, December 27 2010 @ 21:51:56 GMT        

hr  This article is in Croatian. There is no translated version.

Zapeti za Hodača je upravo postalo znatno teže

Tijekom noći iz 26. u 27. prosinca, skulptura "Hodača" na riječkom Korzu je popustila pod nogama nepoznatog počinitelja.

Od njenog postavljanja u svibnju ove godine, Riječani su zapinjali preko nespretno pozicionirane skulpture i generalno bili nezadovoljni istom, kako pozicijom tako i samom izvedbom.

"Kožarić i nije neki umjetnik. Sedmomjesečna 'umjetnička intervencija' nasred Korza je trajala sedam mjeseci predugo", kazao nam je dekan Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

U razgovoru s građanima smo otkrili da postoji prevladavajuće mišljenje da je Hodač u najmanju ruku bio nepotreban. Izuzevši nekolicinu čija mišljenja nisu relevantna, Riječane je vijest o "uklanjanju" hodača s njihovog Korza ushitila.

"U principu volim suvremenu umjetnost u cijeloj svojoj ludosti, ali mislim da je svima bilo jasno da Hodač samo oduzima prostor od Korza, kojeg je ionako premalo.", rekla nam je jedna građanka.

"Ponuda za zemljom je savršeno neelastična, a to samo još više dolazi do izražaja u ionako prenapućenoj Rijeci. Hodač je bio neprofitabilan jer kao javno dobro njegovo korištenje košta točno nula jedinica novca, a estetski je također bio jedna velika nula.", komentirao je student Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Brojni Riječani su priznali da su barem jednom zapeli za Hodača, koji je donedavno zauzimao prostor "nasred vražjeg Korza", a jedan student informatike je priznao da je preko Hodača zapeo barem 40 puta.

"Znao bih se zapričati i, shodno tome, zaboraviti da postoje prepreke na Korzu koje u trenutku mogu uzrokovati teže tjelesne ozljede. Pretprošli vikend sam slomio mišić pri zapinjanju, ali na hitnoj pomoći mi nisu mogli dati dokument koji bi to mogao dokazati na sudu.", rekao je student.

Jedan arhitekt koji je bio prisutan pri odnošenju razbijenog Hodača je pretpostavio da je pad Hodača vjerojatno uzrokovan zamorom materijala zahvaljujući učestalom zapinjanju njegovih sugrađana preko dotičnog. Službena izjava MUPa nakon obavljenog očevida je pak bila neinformativna kao i obično.

"Nastradali Hodač nije još otkrio identitete svojih napadača, na sigurnom je i za počiniteljima se intenzivno traga. U ovom trenutku više od toga ne možemo otkriti jer je istraga u tijeku", rekao nam je glasnogovornik PU Rijeka.

Zanimljivo mišljenje je imala studentica filozofskog fakulteta: "Uništavanje Hodača zapravo predstavlja interakciju čovjeka i umjetnosti. Postavljanje Hodača je promijenilo život Riječanima i Riječankama, a sada su ti isti Riječani promijenili život Hodaču. Suvremeni umjetnici ne bi trebali biti dovoljno uobraženi da misle da je proces jednosmjeran, jer skulpture umjetnika koji očigledno priželjkuju njihovu integraciju s okolinom će željenu integraciju upravo i dobiti."

Sve u svemu, Riječani neće puno plakati za nestalim Hodačem, koji bi mogao naći novi dom u Muzeju moderne i suvremene umjetosti, na daleko prikladnijem mjestu.
lec**

lec's avatar
Dec 27 2010 @ 22:21:26
Good riddance!
Conventional Login

Don't have an account? You may want to create one.

OpenID Login
OpenID login and registration is usable, but not finished.
What is OpenID?
Search

(advanced search)
Site Stats
  Total members: 108
  Latest member: adamthephantump
  Members currently online: 0
  Most online: 5 - Aug 28, 2009 (21:49)
  Front page hits: 88002
Developer info
  Site version: 3.5 Alpha
  12 queries - 4 templates
Under the Spotlight
Collide Site
Collide make fabulously dreamy electronic-industrial music, they're one of my favourite bands! Give them a chance to take control of your life - myspace | youtube - "Euphoria".

Collide Site - Hits: 4597

5/5 (2) | Rate this site?